![](/media/lib/256/n-matwy-zwyczajne-936eeb07b1bff6be6150164f4cfa3273.jpg)
Mątwy liczą lepiej od rocznych dzieci
13 września 2016, 06:08Biolodzy z National Tsing Hua University wykazali, że mątwy liczą lepiej od rocznych dzieci.
![](/media/lib/30/migdaly-59e199cd714d7b68d0531f668fdd3212.jpg)
Migdałowe prebiotyki
1 lipca 2008, 08:12Jak wykazały najnowsze badania brytyjskiego Institute of Food Research, migdały sprzyjają zdrowiu układu pokarmowego, zwiększając liczebność korzystnych bakterii. Eksperyment sfinansowała firma Almond Board z Kalifornii (Applied and Environmental Microbiology).
![](/media/lib/102/n-ciaza-edd21d979d396b3dafb4d363cd1b52e7.jpg)
Cesarskie cięcie osłabia mikroflorę jelit
9 sierpnia 2013, 10:57Dzieci, które przychodzą na świat w wyniku cesarskiego cięcia (CC), częściej cierpią na alergie niż dzieci urodzone naturalnie. Szwedzko-szkocki zespół podejrzewa, że powodem może być mniej zróżnicowana mikroflora przewodu pokarmowego.
![](/media/lib/138/n-nos-d42db93c9bebe9b5c62d9269cb216961.jpg)
Sporo osób czuje nieistniejące zapachy
20 sierpnia 2018, 10:35Jeden na 15 Amerykanów (6,5%) w wieku powyżej 40 lat doświadcza fantomowych (nieistniejących) zapachów.
![](/media/lib/63/opuncja-figowa-576a69f2396aa7fe8b10d8fc1ae5a0e9.jpg)
Kaktus do oczyszczania wody
28 kwietnia 2010, 16:10Wyciąg z opuncji figowej (Opuntia ficus indica) może w krajach rozwijających się zastąpić kosztowniejsze metody uzdatniania wody. Okazuje się bowiem, że ekstrakt z tego sukulenta usuwa zarówno osady, jak i szkodliwe bakterie.
![](/media/lib/214/n-klon-czerwony-e2be4cf3d31000daecda526ce929bef6.jpg)
Podgrzane liście zmieniają wodne ekosystemy
26 lutego 2015, 11:43Rosnące temperatury gleby znacząco wpływają na łańcuchy pokarmowe, wygląd oraz skład chemiczny zbiorników wodnych, do których jesienią spadają liście.
![](/media/lib/430/n-badanie-gniazda-d83a5e8705ecf85803d46ed6e8122ea6.jpg)
W gniazdach bociana białego powstaje gleba. I to bardzo żyzna
19 listopada 2020, 11:53Naukowcy z Polskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków (PTOP) i Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie opisali w periodyku Science of The Total Environment nową glebę ornitogeniczną (powstającą przy przeważającym współudziale ptaków), która wytwarza się w gniazdach bociana białego (Ciconia ciconia). Dzieje się to całkowicie bez udziału skały macierzystej i kontaktu z gruntem. W czasie badań naukowcy wykryli 82 taksony grzybów i 22 taksony owadów; aż połowa grzybów to gatunki nieznane wcześniej nauce.
![](/media/lib/82/kolendra-48919d8818a0a8dfaa792619b8cf916a.jpg)
Olejek kolendrowy na zatrucia i lekooporność
24 sierpnia 2011, 11:09Olejek kolendrowy zabija lub przynajmniej ogranicza wzrost wielu groźnych bakterii, w tym metycylinoopornego gronkowca złocistego (MRSA od ang. meticillin-resistant Staphylococcus aureus) czy pałeczki okrężnicy (Escherichia coli). Oznacza to, że dodanie olejku do produktów spożywczych może ograniczyć częstość zatruć pokarmowych, o spadku lekooporności nie wspominając.
![](/media/lib/260/n-bankomat-0b0f0f571e242fda1f12cd9d240f2bf5.jpg)
Klawiatura bankomatu kluczem do mikrobiomu miasta
24 listopada 2016, 06:45Na klawiaturach bankomatów znajdują się mikroorganizmy z ludzkiej skóry, domowych powierzchni, a także ślady pokarmów. Naukowcy z Uniwersytetu Nowojorskiego uważają, że za ich pomocą można odtwarzać wzorce DNA (mikrobiomy) miast.
![Salmonella © Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH](/media/lib/15/1190717909_939914-85699c489db1f9bef6ef811987717bcf.jpeg)
Salmonella ochroni przed zapaleniem płuc
12 lipca 2008, 15:43Badacze z Instytutu Biodesignu należącego do Uniwersytetu Stanu Arizona stworzyli nowy typ szczepionki opartej o bakterie rodzaju Salmonella. Nowa metoda ma szansę stać się skutecznym i powszechnym sposobem ochrony przed wieloma chorobami zakaźnymi.